Blogg

Getåravinen utanför Norrköping vs Stjärnorpsravinen utanför Linköping


I detta blogginlägg så tänker jag jämföra Getåravinen utanför Norrköping mot Stjärnorpsravinen utanför Linköping.

 

Syftet med blogginlägget är inte att hitta det bästa naturreservatet, utan att istället jämföra båda områdena, och vad som gör dom lika eller olika. Och för att ge alla naturintresserade som läser denna artikel lite inspiration att besöka.

Längre nedanför så kommer jag dela med mig av bilder jag tagit från båda platserna, och jag kommer skriva vart bilderna är tagna.

 

Lite kort info om Stjärnorpsravinen. Du tar dig hit från Linköping genom att köra ut mot orten Berg, där Bergs slussar ligger. Du kör igenom Berg och vidare mot Stjärnorp. Vid Stjärnorps slott så svänger du vänster in till parkeringen.Där ifrån går du ner för en liten backe så är du inne i ravinen. Åker du dit under dom varmare månaderna så kommer du direkt märka av den enorma grönskan, hela ravinen är klädd i ormbunkar som du kommer se på många av bilderna jag delar med mig av här. Det är lite utav en djungel känsla där nere med tjock grönska och kvittrande fåglar, samt bäcken som rinner igenom ut till sjön Roxen. Vandringsleden är ca 1 km lång och väldigt väl anpassad till alla åldrar, finns gott om bänkar, bord och även små broar att gå över bäcken genom. Intill ravinen så ligger ruinen av Stjärnorps slott som förstördes in en brand 1789 och står kvar som en ruin. Där går det även att gå runt och kolla på lite historia.

 

Lite kort info om Getåravinen. För att ta dig dit så åker du från Norrköping ut mot Kolmården, åk via Strandvägen vid Bråviken så svänger du in till reservatet. Ravinen skapades genom en sprickzon som under en lång tid utvidgades till en djup ravin. Här rinner Getåbäcken ut till Bråviken. Precis som i Stjärnorpsravinen så finns det gott om ormbunkar här, men det finns även fisk i bäcken, den ovanliga havsöringen simmar nämligen igenom där. Vandringsleden är ca 2,3km lång och ligger djupt ner i den stora ravinen. Här finns även en liten grillplats och bänkar.

 

SLUTSATS: Föredrar du en enklare vandring i en miljö som är mindre i storlek och mera intim, då rekommenderar jag Stjärnorpsravinen, där finns även Stjärnorps slott bredvid som man kan besöka. Tycker även att Stjärnorpsravinen är mera anpassat för lunch/picknick tack vare flera bänkar och bord, samt en enklare miljö att ta sig igenom för barn och äldre. Getåravinen är lite mera episk, större i storlek, längre vandringsled och här finns även en anpassad MTB-cyklings led. Ravinen är betydligt djupare än den i Stjärnorp, och det finns flera möjligheter att ta sig ner. För dom som vill ta risken så går det flera branta stigar nerför backarna, annars går det att ta sig ner genom att hålla i ett staket med rep, sen så märkte jag även en ingång på södra sidan via Getå turisthotell, men jag vet inte om den ingången till reservatet är privat eller inte så det är upp till er att kolla upp det. Jag hoppas denna information hjälpte och självklart så tycker jag det är kul om ni vill besöka båda områdena, för dom är verkligen värda ett besök.

 

/Christian Lindsten - Lindstenfoto

 

getå6

 GETÅRAVINEN

getå3

 GETÅRAVINEN

getå 5

GETÅRAVINEN

getå4

GETÅRAVINEN

getå8

GETÅRAVINEN

getå7

GETÅRAVINEN

getåvattenflöde

GETÅRAVINEN

getaravinen12

GETÅRAVINEN

ormbunkar1

STJÄRNORPSRAVINEN

ormbunkar2

STJÄRNORPSRAVINEN

stjarnorpravinen3

STJÄRNORPSRAVINEN

stjarnorpravinen2

STJÄRNORPSRAVINEN

stjärnorpravinen12

STJÄRNORPSRAVINEN

ravinen1

STJÄRNORPSRAVINEN

ravinen4web

STJÄRNORPSRAVINEN

 

Taggar: Lindstenfoto, fotograf östergötland, natur östergötland, getåravinen, stjärnorpsravinen

Du är välkommen att kontakta mig med
frågor om priser och olika tjänster.